Hajhullás

2022.09.15

    Az egyik leggyakoribb probléma amivel fiatal nők orvoshoz fordulnak a hajhullás. Előtte már sokszor végig járták a különböző haj centrumokat, ahol alapvetően csak helyileg a fejbőrt kezelve próbálnak megoldást nyújtani. Fontos azonban hogy gyermekeknél és termékeny korban lévő nőknél a hajhullásra mindig valamilyen átfogóbb probléma tüneteként kell tekinteni. Ez egyébként 30 év alatti férfiakra is igaz lehet amennyiben a családban nem volt jellemző a korai kopaszodás. A korán kopaszodó férfiaknál nagyon eséllyel alakulnak ki szív és érrendszeri betegségek. Így következzen egy rövid áttekintése a lehetséges okoknak.

Két nagy csoportba osztanám az okokat, amelyek egymással átfedést is mutathatnak. Az egyik csoportba tartoznak a különböző hormonális problémák. Itt kiemelném az inzulinrezisztencia jelentőségét. Az IR sokszor egyetlen látványos tünete a diffúz hajhullás ami a szénhidrát háztartás rendezésével sokszor nagyon rövid idő múlva el is múlik. A magas cukor és inzulin szint önmagában is kiválthatják a hajhullást, de sokszor egyéb hormonális problémák is megjelennek mellette mint pl. a PCOS ahol az emelkedett tesztoszteron szint is felerősíti a kopaszodást a halánték területén. Egy másik gyakori hormonális ok a pajzsmirigy alulműködés. Itt jellemző a száraz, elvékonyodó töredezett haj és a diffúz mintázatú hajhullás. Emelett a bőr is száraz sokszor sárgás színű, gyakori a székrekedés és a hideg végtagok. A hiányállapotoknál elsőként a vasat említem. Vashiányos anémiánál a jellemző fáradtság, sápadtság és egyéb tünetek mellett a hajhullás is gyakori tünet. Fontos hogy ilyenkor ne csak a vas szintet hanem teljes vérképet és a vasraktárakat is teszteljük. Emellett hiány lehet cinkből, B vitaminokból esetleg D vitaminból.

Az esetek döntő többségében együtt egymással összefüggésben állnak fenn a különböző okok tehát fontos ezek mindegyikét tisztázni. Annál is inkább mert a legtöbbször kiderül, hogy a hajhullás mellett más egészségi problémák is jelen vannak pl. emésztési panaszok, amelyek a krónikus gyulladásos folyamatokhoz és tápanyahiányhoz vezettek. 

Referenciák:

S M Lesko et al., A case-control study of baldness in relation to myocardial infarction in men, JAMA. 1993 Feb 24;269(8):998-1003.

P A Lotufo et al., Male pattern baldness and coronary heart disease: the Physicians' Health Study, Arch Intern Med. 2000 Jan 24;160(2):165-71.

V Matilainen et al., Early androgenetic alopecia as a marker of insulin resistance, Lancet. 2000 Sep 30;356(9236):1165-6.

 Md Saidur Rahman, Role of Insulin in Health and Disease: An Update, Int J Mol Sci. 2021 Jun; 22(12): 6403.

Michael Lause et al., Dermatologic manifestations of endocrine disorders, Transl Pediatr. 2017 Oct;6(4):300-312.

Hind M Almohanna et al., The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review, Dermatol Ther (Heidelb). 2019 Mar;9(1):51-70.

  


 
Készítsd el weboldaladat ingyen!