Krónikus alacsonyszintű gyulladás 

2022.10.09

            A gyulladás a szervezet védekező mechanizmusának része. Ez az a folyamat, amelynek során az immunrendszer felismeri és eltávolítja a káros és idegen anyagokat, de a saját sérült vagy kóros sejteket is pl. megakadályozva egy tumor kialakulását.  Akut gyulladás esetén a tünetek pár napig tartanak szubakut gyulladásnál pedig 4-6 hétig. Krónikus gyulladás esetén viszont 6 héttől kezdve akár éveken át is fennállhat különböző kóros folyamatokhoz vezetve. Ebben az állapotban a szervezetben folyamatosan magasabb koncentrációban vannak jelen a gyulladást serkentő molekulák. Manapság számos olyan életmódbeli és környezeti tényező van jelen az életünkben amely ilyen hosszan fennálló gyulladáshoz vezethet. Ilyen pl. a mozgáshiány ülő életmód, elhízás, a bélflóra egyensúlyának felbomlása, krónikus stressz, a cirkadián ritmus felbomlása, xenobiotikumok, légszennyezés. 

Azért nagy a jelentősége ennek az állapotnak, mert most már bizonyítottan számos kórkép hátterében áll. Ezek közé tartozik az Alzheimer kór, depresszió, autoimmun betegségek, rosszindulatú megbetegedések illetve ide sorolják metabolikus szindrómát és a  II. típusú diabéteszt, bár ez utóbbinál úgy tűnik hogy a cukorbetegséget megelőző hyperinzulinaemia mint alapvető oki tényező van jelen a gyulladás kialakulásában. Itt is megfigyelhető, hogy a különböző  folyamatok oda vissza hatnak egymásra. 

Krónikus gyulladás tünete lehet fáradtság, agyi köd, rossz közérzet, izom fájdalom, emésztő rendszeri panaszok. A labor vizsgálatok közül utalhat rá az emelkedett süllyedés, illetve ennél nagyobb szenzitivitású high sensitiv CRP. Az éhgyomri inzulin szint vizsgálatát  és leginkább egy terheléses vércukor vizsgálatot ilyenkor is érdemes elvégezni. 

Szerencsére nagyon sok eszközünk van rá, hogy visszafordítsuk a folyamatot a fent leírt életmódbeli tényezők személyre szabott megváltoztatásával. 

Referenciák:


Jordan J Baechle et al., Chronic inflammation and the hallmarks of aging, Mol Metab. 2023 Aug:74:101755.

Makoto Orisaka et al., Chronic low-grade inflammation and ovarian dysfunction in women with polycystic ovarian syndrome, endometriosis, and aging, Front Endocrinol (Lausanne). 2023 Dec 13:14:1324429. 

Marta Tristan Asensi et al., Low-Grade Inflammation and Ultra-Processed Foods Consumption: A Review, Nutrients. 2023 Mar 22;15(6):1546. 

Seema Mehdi et al., A review on linking stress, depression, and insulin resistance via low-grade chronic inflammation, Biochem Biophys Rep. 2023 Nov 1:36:101571.  

Deepesh Khanna et al., Obesity: A Chronic Low-Grade Inflammation and Its Markers, Cureus. 2022 Feb 28;14(2):e22711. 

Ewa Rudnicka et al., Chronic Low Grade Inflammation in Pathogenesis of PCOS, Int J Mol Sci. 2021 Apr 6;22(7):3789.  

Gemma Fabozzi et al., Personalized Nutrition in the Management of Female Infertility: New Insights on Chronic Low-Grade Inflammation, Nutrients. 2022 May 3;14(9):1918. 


 

 

  

 

 

 
Készítsd el weboldaladat ingyen!