PCOS

2022.12.08

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy összetett endokrin és anyagcsere állapot. Bár a globális előfordulási arányok eltérőek az olyan tényezők miatt, mint az eltérő diagnosztikai kritériumok és az orvosi ellátáshoz való hozzáférés és az egészségügyi oktatás terén fennálló jelentős földrajzi különbségek, ez a rendellenesség a becslések szerint világszerte a reproduktív korú nők 4-20%-át érinti. Annak ellenére, hogy a PCOS a reproduktív korú nők körében ennyire gyakori hormonális rendellenesség, a PCOS változatossága miatt gyakran nem kerül diagnosztizálásra.

Ennek az egyik oka, hogy ellentétben a szakmai közegben is elterjedt nézettel a PCOS-el élők jelentős része nem elhízott sőt sokszor kifejezetten vékony. Náluk a felesleges zsír réteg a belső szervek körül helyezkedik el. Ezt a test alkatot a TOFI névvel (thin outside fat inside) is szokták illetni. Ennek a csoportnak az elkülönítése azért is fontos mert a betegség progressziója is jellemzően máshogy alakul az esetükben, könnyebben vezethet az állapot a petefészek funkció csökkenéséhez, ami a másik csoportra nem annyira jellemző, ami talán részben pont a késői diagnózisnak tudható be.

A PCOS tünete jellemzően cikluszavar, férfias típusú kopaszodás esetleg szőrösödés, zsíros aknés bőr, meddőség.  Négy etiológiai típusát szokták elkülöníteni: inzulin rezisztenciával járó, krónikus gyulladásos, mellékvese típusú és fogamzásgátló abbahagyását követően kialakuló. Tapasztalatom szerint az első három szinte mindig együtt jár és azt gondolom, hogy a három csoport elkülnítésének leginkább az az oka, hogy a inzulin rezisztencia a nem megfelelően elvégzett vagy kiértékelt vércukor terheléses vizsgálat miatt nem kerül diagnosztizálásra.

Mivel egy komplex hormonális és anyagcsere problémával állunk szemben nagyon sok egyéb kórálapottal mutat összefüggést, és jelentősen befolyásolhatja az elétminőséget és az élettartamot is. A gyakori társbetegségek közé tartozik a meddőség, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a depresszió, a szorongás, az alvási apnoe, a menstruációs rendellenességek stb. Egy 2020-as, 23 kohorsz vizsgálatot tartalmazó szisztematikus áttekintés szerint a PCOS-ben szenvedő nőknél a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázata mellett magasabb volt az összkoleszterin szérumkoncentrációja, alacsonyabb a nagy sűrűségű lipoprotein-C szérumkoncentrációja, valamint a nem halálos kimenetelű cerebrovaszkuláris betegségek fokozott kockázata a PCOS nélküli nőkhöz képest. A PCOS-ben szenvedő nőknél nagyobb valószínűséggel fordul elő szorongás vagy depresszió, még akkor is, ha azonos BMI-vel rendelkező kontrollcsoporttal hasonlítják össze őket. További tanulmányok a PCOS és a metabolikus szindróma közötti összefüggésre utalnak serdülőknél: a PCOS-ben szenvedő serdülőknél háromszor nagyobb az esélye a metabolikus szindrómának a kontrollcsoporthoz képest. 

Klinikai vizsgálatok egyérteműen azt mutatják, hogy az életmódbeli módosítások, beleértve az étrendet és a testmozgást, alvást, segítenek a PCOS-ben szenvedő betegeknek enyhíteni a betegség tüneteit, és az anyagcsereprofilok javításával csökkenthetik a fennálló egészségügyi kockázatokat. Egy nemrégiben készült Cochrane-áttekintés is arra a következtetésre jutott, hogy az életmódbeli beavatkozások javíthatják az androgénszinteket, valamint csökkenthetik a testsúlyt és a BMI-t a PCOS-ben szenvedő nőknél. Ez nyilván nem a vékony típusú populációra igaz, viszont az izomfejlesztés ott is hatékony. Ennél a csoportnál viszont nagyon fontos odafigyelni, hogy inkább ne terheljék túl magukat, illetve náluk a kalória megvonás is inkább kontraproduktív. Egy 11 klinikai vizsgálatot tartalmazó metaanalízis 2021ből megállapította, hogy mind az aerob, mind az ellenállóképességi edzések a PCOS-ben szenvedő nők esetében jelentős javulást mutatnak a depressziós és szorongásos tünetekben, valamint az egészséggel kapcsolatos életminőség pozitív javulásában.


Referenciák:

Jacob P Christ , Marcelle I Cedars, Current Guidelines for Diagnosing PCOS, Diagnostics (Basel). 2023 Mar 15;13(6):1113. 

Jingxuan Wang et al., Dysregulation of immune response in PCOS organ system, Front Immunol. 2023 May 5:14:1169232. 

Elisabeth Reiser et al., Non-Hormonal Treatment Options for Regulation of Menstrual Cycle in Adolescents with PCOS, J Clin Med. 2022 Dec 21;12(1):67. 

Yuanyuan Gu etal., Life Modifications and PCOS: Old Story But New Tales, Front Endocrinol (Lausanne). 2022 Apr 13:13:808898.  

Richard S Legro, Obesity and PCOS: implications for diagnosis and treatment, Semin Reprod Med. 2012 Dec;30(6):496-506.


  

  

 

 

   

Készítsd el weboldaladat ingyen!